Hubnutí ve třech etapách

Aktivní fáze: 3-4 přípravky a 1 „pravé“ jídlo

Obecné zásady:

  • dostatečný přísun neslazených tekutin (min. 1,5 l denně)
    ANO: všechny druhy čajů s výjimkou ovocných, káva a její náhražky (špaldové kafe, melta, atp.) - možno přidat trochu nízkotučného mléka, ale pouze „k zabarvení“, neslazené minerální vody (neperlivé nebo jemně perlivé), coca-cola light
    NE: ovocné džusy, včetně těch z čerstvého ovoce, alkoholické nápoje všeho druhu (včetně piva)
    V případě nutnosti je ke slazení možno použít náhradních sladidel pro diabetiky
  • sladkosti, pečivo, přílohy, mléčné výrobky NE
  • ovoce NE
  • zelenina ANO, ale pouze ze seznamu povolené druhy zeleniny
  • tuky NE, pouze 1x denně maso ze seznamu povolené druhy živočišných a rostlinných bílkovin připravené bez přidání tuku – podušené na vodě, uvařené v páře, atp)
  • minerály ANO: hodně solit (nebojte se, v průběhu 1. etapy ztrácí organismus ve zvýšené míře nerostné látky a stopové prvky) + pravidelně užívat vhodné doplňky stravy bohaté na minerály (hořčík 1 kapsle denně, draslík 1 kapsle denně)
  • koření ANO: dochucovat lze dle libosti běžnými druhy koření (ne hořčicí, cibule a česnek velmi omezeně)
  • polynenasycené mastné kyseliny (tzv. omega kyselinyANO, cestou vhodného potravního doplňku
  • vitamíny ANO, cestou vhodného potravního doplňku
  • u pacientů, kteří mají vysoké procento tukové tkáně v organismu je třeba podpořit její mobilizaci a odbourávání současným nasazením přípravku s funkcí „spalovače tuků“, který podáváme po celou dobu redukčního programu, jehož efekt lze vhodně podpořit ještě přípravkem s funkcí „vychytávače“ tuků a cukrů
  • u pacientů, kteří mají sklon zadržovat vodu, je třeba podpořit její mobilizaci nasazením přípravku s funkcí „odvodňovače“, který rovněž můžeme podávat po celou dobu redukčního programu
  • Kdy užívat během 1. etapy 3 a kdy 4 proteinová jídla? 3 proteiny obvykle postačí u jedinců, jejichž výchozí hmotnost nepřesahuje 80 kg. Od 85 kg výše je prakticky vždy nutné užívat 4 proteinová jídla denně. I u prvně jmenovaných (tedy s výchozí hmotností pod 80 kg) však můžeme použít (a to i nepravidelně) čtvrté proteinové jídlo, zejména tehdy, pokud přetrvává pocit hladu po kombinaci 3 + 1. Důležité upozornění: 3-4 proteinové přípravky za den je třeba zkonzumovat, i když nemáte hlad! Bílkovinná dieta „funguje“ tehdy, pokud organismus dostane cca 90 g čistých bílkovin za den. Pokud omezíte přísun bílkovin, „degradujete“ bílkovinou dietu na dietu „nízkoenergetickou“, což poznáte podle toho, že začnete ubývat na úkor svalové a nikoliv tukové tkáně, stejně jako podle toho, že se velmi brzy objeví pocit hladu!
  • Tělesná aktivita: klienti mohou v průběhu 1. etapy redukce pokračovat v té tělesné aktivitě, na kterou jsou zvyklí. Naproti tomu nedoporučujeme v průběhu 1. etapy s ní začínat „od nuly“

Typový jídelníček pro 1. etapu:

  • Snídaně: 1 sladký přípravek 
  • Dopolední svačina: 1 pitný protein (ready-to-drink)
  • Oběd: Pravé jídlo – kvalitní bílkovina ze seznamu s minimálním množstvím tuku nebo hotové jídlo (ready-to-eat) + zeleninový salát
  • Odpolední svačina: 1 tyčinka
  • Večeře: 1 slaný přípravek + zeleninový salát

Pokud hmotnostně spadáte do kategorie, u které v 1. etapě stačí jen 3 proteinové přípravky (3 + 1), pak vynecháte buď dopolední nebo odpolední svačinu.

 

info

Seznam povolených a nepovolených surovin v 1. etapě si také můžete stáhnout a vytiskout zde (pdf, 117 kB)

 

 

Povolené druhy zeleniny v rámci programu bílkovinné diety, aneb přehled druhů zeleniny, které lze v průběhu diety bez obav konzumovat v neomezeném množství (není-li v závorce uvedeno jinak):

  • Artyčok
  • Baklažán (lilek)
  • Brokolice
  • Celer řapíkatý či jiný
  • Cuketa
  • Čekanka
  • Fazolky zelené
  • Fenykl
  • Houby - žampióny, šiitake, hlíva ústřičná a ostatní druhy jedlých hub
  • Chřest
  • Květák
  • Kapusta (i růžičková)
  • Lilek (baklažán)
  • Okurka
  • Polníček
  • Pórek
  • Rajčata (max. 1 ks denně)
  • Rukola
  • Ředkev bílá
  • Ředkvička klasická
  • Řeřicha
  • Salát hlávkový, řapíkatý a všechny další druhy zelených salátů
  • Sójové a další výhonky (obilné klíčky, naklíčené mango, čočka, vojtěška - „trikolóra“,atp)
  • Špenát
  • Tykev
  • Zelí hlávkové i čínské (kysané jen pokud není doslazované)

Zeleninu jíme buď syrovou, ve formě salátu, dochucenou 1 lžící panenského olivového oleje (olej jen 1 x denně), nebo vařenou v páře či podušenou na vodě. V rámci bílkovinné diety solíme dle libosti* (spíše více než méně).

K dochucení lze používat de facto všechny druhy sušeného koření, citrónovou šťávu, sušenou cibuli a česnek. Nevhodné jsou však nejrůznější hotové zálivky (jogurtová, bylinková, barbecue, apod), stejně jako hořčice.

 

info

NÁŠ TIP: Obohaťte si salát dvěma vejci uvařenými na tvrdo, ze kterých však můžete použít pouze bílky! Mají zasycující efekt, takže ani po salátu nebudete mít hlad!

 

* po skončení diety se vracíme zpět do původního režimu, kdy solíme spíše méně než více

Často kladené dotazy:

  • NE mrkev, kukuřice, kedlubny, papriky, červená řepa!
  • NE nakládané houby či konzervovanou zeleninu (nálevy bývají doslazovány)!
  • NE ořechy!
 

Povolené druhy živočišných a rostlinných bílkovin pro 1. etapu v rámci programu bílkovinné diety, aneb přehled druhů „pravých“ jídel, která lze bez obav konzumovat v množství (počtu porcí za den) omezeném probíhající etapou (porce o hmotnosti 150 g, není-li v závorce uvedeno jinak):

  • 1 ks BIO vejce (natvrdo nebo na hniličku)
  • Amur (100 g)
  • Candát
  • Candát (100 g)
  • Cejn (100 g)
  • Halibut
  • Jehněčí či skopová kýta (100 g)
  • Kuřecí či kachní játra (100 g)
  • Kuřecí, krůtí nebo králičí maso bez kůže
  • Libová či dietní („low fat“) šunka (100 g)
  • Lín (100 g)
  • Mořský ďas
  • Mořský vlk
  • Okoun (100 g)
  • Olomoucké tvarůžky neboli tvargle
  • Pangas
  • Platýs
  • Pražma
  • Přírodní telecí řízek (dobře propečený) - 100 g
  • Pstruh
  • Sushi (100 g)
  • Tofu (přírodní, s řasou, uzené,…)
  • Tolstolobik (100 g)
  • Treska (100 g)
  • Úhoř (100 g)
  • Žralok

Nejlepší formou úpravy masa je marinování. Lze též osmahnout na pánvi na několika kapkách kvalitního oleje.

Z diety jsou v 1. etapě vyloučeny všechny druhy příliš tučných (či příliš kalorických) druhů masa (losos, tuňák, makrela, štika, kapr, mořské plody, vepřové, hovězí, kachna, atd).

K dochucení lze používat de facto všechny druhy sušeného koření, citrónovou šťávu, sušenou cibuli a česnek. Nezapomeňte hodně solit.

 

info
NÁŠ TIP: Využijte období diety a naučte se pravidelně konzumovat rybí maso. Držte se pravidla, že čím je maso v syrovém stavu světlejší, tím je pro organismus přínosnější a také stravitelnější. Objevte svět tofu, navštivte vegetariánskou restauraci! Možná zjistíte, že krvavá masa ani uzeniny už nebudete nikdy k ničemu potřebovat!

 

Často kladené dotazy:

  • Kolik toho můžu sníst?
    Platí zde zásada: „Čím je maso v syrovém stavu červenější, tím menší musí být porce“. 
    Prakticky: 
    Netučná („bílá“) ryba: obvyklá dospělá porce
    Drůbeží steak: menší dospělá porce
    Klasický steak: dětská („poloviční“) porce. 
    U ostatních typů živočišných jídel platí: 1 ks vejce, 2 plátky libové šunky, dětská porce tofu, dětská porce vnitřností (játra)
  • NE vepřové (vyřazujeme z jídelníčku natrvalo)
  • Ryby máme na mysli zásadně v čerstvém stavu, tedy ne uzené plátky lososa nebo uzenou makrelu, natož pak ryby v konzervách!
  • Co mám dělat, když mám mezi jídly hlad?
    Zařaďte jedno proteinové jídlo navíc (ne tyčinku, špagety či parmentier!). Jinou možností je uvařit si 1-2 vejce na tvrdo, posolit a sníst bílky (žloudky nikoliv!).  Všechny uvedené postupy lze vzájemně kombinovat nebo mezi sebou střídat.


Doba trvání 1. etapy (aktivní fáze):  2 týdny, tedy 14 dnů

Stabilizační fáze: 2-3 přípravky a 2 „pravá“ jídla

Obecné zásady:
(uvádíme pouze změny oproti první etapě)

  • alkoholické nápoje velmi omezeně: 2 dcl kvalitního bílého či červeného vína 1x týdně (NE pivo, NE destiláty, NEaperitivy)
  • ovoce velmi omezeně: 1 ks ovoce za den k dopolední svačině (čím méně sladké, tím lépe, např. 1 menší jablko, ½ grapefruitu, malý banán, ½ pomeranče, 1 mandarinka, atd). K dopolední svačině lze místo ovoce konzumovat 1 nízkotučný jogurt (viz dále)
  • zelenina ze seznamu se rozšiřuje (viz dále)
  • tuky velmi omezeně: k zálivce salátů používáme 1x denně 1 polévkovou lžíci panenského olivového oleje, nadále platí zákaz sýrů, másla, rostlinných tuků, atd  
  • mléčné výrobky velmi omezeně: 1 nízkotučný jogurt ke svačině, pokud není zvoleno ovoce
  • potravní doplňky (minerály, vitamíny, omega kyseliny) užíváme stejně jako v 1. etapě.
  • tělesná aktivita: klienti by měli v průběhu 2. etapy zařadit do svého kalendáře pravidelnou, nejlépe aerobní formu tělesné aktivity alespoň 2 x týdně
    Vhodné jsou například: plavání, jízda na kole, běh, pilates, spinning, aerobic, atd. Nevhodná je jóga a podobné „pasivní“ formy tělesného cvičení. Aerobní = musíme se u toho zapotit a zadýchat! 

Typový jídelníček pro 2. etapu:

  • Snídaně: 1 sladký přípravek
  • Dopolední svačina: 1 ks ovoce nebo 1 nízkotučný jogurt
  • Oběd: Pravé jídlo – kvalitní bílkovina ze seznamu s minimálním množstvím tuku + zeleninový salát
  • Odpolední svačina: 1 tyčinka  nebo 1 pitný protein (ready-to-drink)
  • Večeře: 1 slaný přípravek + zeleninový salát se zálivkou (olivový olej) 

Pokud hmotnostně spadáte do kategorie, u které v 1. etapě stačí jen 3 proteinové přípravky (3 + 1), pak vynecháte odpolední svačinu.

 

info

Seznam povolených a nepovolených surovin v 2. etapě si také můžete stáhnout a vytiskout zde (pdf, 137 kB)

 

 

Povolené druhy zeleniny obohacující 2. etapu (2+2) v rámci programu bílkovinné diety, aneb přehled druhů zeleniny a semínek, které lze začít konzumovat ve druhé etapě v neomezeném množství (není-li v závorce uvedeno jinak), navíc k zelenině uvedené v 1. etapě:

  • Rajčata
  • Cibule, česnek
  • Paprika (max 1 ks denně)
  • Kedlubna (max 1 ks denně)
  • Olivy (max 5 ks za den do salátu)
  • Semínka (dýňová, slunečnicová, atd), max 1 kávovou lžičku denně k dochucení salátu

Často kladené dotazy:

  • nadále NE mrkev, kukuřice a červená řepa!
  • nadále NE ořechy!

Povolené druhy živočišných a rostlinných bílkovin pro jedno pravé jídlo denně obohacující 2. etapu (2+2) v rámci programu bílkovinné diety, aneb přehled druhů „pravých“ jídel, která lze začít konzumovat počínaje 2. etapou (porce o hmotnosti 150 g, není-li v závorce uvedeno jinak), navíc k pravým jídlům, uvedeným v 1. etapě:

  • 2 ks BIO vejce (natvrdo nebo na hniličku)
  • Steak z lososa (100 g)
  • Steak z tuňáka (100 g)
  • Štika
  • Kapr
  • Mořské plody

Často kladené dotazy :

  • Už toho mohu sníst víc? NE, porce zůstávají stejné jako v 1. etapě
  • NE vepřové (vyřazujeme z jídelníčku natrvalo)
  • ryby máme na mysli zásadně v čerstvém stavu, tedy ne uzené plátky lososa nebo uzenou makrelu, natož pak ryby v konzervách!

Doba trvání 2. etapy (stabilizační fáze):  3 týdny, tedy 21 dnů

Fixační fáze: 1-2 přípravky a 3 „pravá“ jídla

Obecné zásady:
(s uvedením změn oproti etapě 2)

  • tekutiny: nabídka se rozšiřuje o ovocné čaje a 1 sklenici „pravého“ ovoceného džusu za den (nedoslazovaného a ne z koncentrátu, nejlépe z čerstvého ovoce) nebo 1 sklenici obdobného nedoslazovaného, ale přirozeně sladkého nápoje (z kombuchy, z aloe, atp). Z alkoholických nápojů lze tolerovat 2 dcl kvalitního vína (červeného nebo bílého), maximálně 2 x týdně
  • přílohy omezeně: k polednímu „pravému“ jídlu přidáváme přílohu (2 ks vařených brambor nebo kopeček rýže či luštěnin nebo 2 krajíčky tmavého chleba)
  • potravní doplňky (minerály, vitamíny, omega kyseliny) bereme tak, jak bylo popsáno v 1. etapě.

 

info

Seznam povolených a nepovolených surovin v 3. etapě si také můžete stáhnout a vytisknout zde (pdf, 144kB)

 

Typový jídelníček pro 3. etapu:

  • Snídaně: 1 sladký přípravek
  • Dopolední svačina: 1 ks ovoce nebo 1 sklenici „fresh“ ovocného džusu nebo 1 nízkotučný jogurt
  • Oběd: Pravé jídlo – kvalitní bílkovina s minimálním množstvím tuku + povolená příloha (NE knedlíky či těstoviny)
  • Odpolední svačina: 1 tyčinka nebo 1 pitný protein(ready-to-drink)
  • Večeře: Pravé jídlo – kvalitní bílkovina s minimálním množstvím tuku + zeleninový salát se zálivkou (olivový olej)

Pokud hmotnostně spadáte do kategorie, u které v 1. etapě stačí jen 3 proteinové přípravky (3 + 1), pak vynecháte odpolední svačinu.

Doba trvání 3. etapy (fixační fáze): 4 týdnů, tedy 28 dnů